Bacak Germe Nedir?
Bacağın iç kısmındaki deri zaman geçtikçe elastik yeteneğini kaybeder, altındaki yağ dokusu zayıflar ve yer çekiminin etkisiyle aşağı doğru sarkma gösterir. Sık sık kilo alıp verme sarkmaları tetikler. Sarkan ve toplanan deri iki bacak arasındaki mesafeyi azaltarak pişik, tahriş gibi sorunlara yol açar, görüntüde bozulmalara sebep olur. Günlük yaşamı daha konforlu geçirmek ve daha estetik bir bacak görüntüsüne sahip olmak bacak germe operasyonuyla gerçekleştirilir.
Zamanın ve kilo değişikliklerinin etkisiyle iç bacakta sarkmalar, bollaşmalar meydana gelir. Sarkan ve bollaşan deri bacak germe operasyonuyla düzeltilir. Bacak germe operasyonunun seyri sarkmaların boyutuna, yağ dokusunun durumuna göre farklılaşır.
Bacak Germe Kimlere Yapılır?
Bacak germe ameliyatları iç bacak kısmında görülen sıkıntıları çözmede etkilidir. Genelde ilerleyen yaşlarda tercih edilir. Bacak germe ameliyatının çözebileceği durumlar şöyledir:
- Kasıkların hemen altında toplanmış sarkmalar ve deri bollaşmaları germe işlemiyle giderilir.
- Kasıklardan başlayıp aşağı doğru devam eden sarkmalar germe operasyonuyla estetik görünüme kavuşur.
- İç bacak bölgesindeki çatlak gibi sorunlar işlemin uygulanacağı bölgedeyse ortadan kalkabilir.
- İç bacaktaki derinin bollaşıp sarkmasıyla kişiyi rahatsız eden pişik, tahriş gibi problemler ortadan kalkar.
Bacak Germe Nasıl Yapılır?
İç bacakta kasık bölgesinin hemen altında oluşan sarkmalar bir araya toplanıp deri içine gizlenir. Toplanan ve gerilen deri estetik bir görüntü oluşturur. Deride oluşan bollaşma ve sarkma kasıklardan başlayıp daha aşağılara kadar devam edebilir. Böyle büyük sarkmalar toplanıp gizlenemez. Bollaşan derinin bir kısmının alınması gerekir. Bu işlemde bacakta gergin görüntüyü sağlamak amacıyla fazla olan deri kesilir ve çıkarılır. Eğer deri germe işlemi için fazla kalınsa bu işlem liposuction ile birlikte yapılır. Liposuction işlemi aslında yağ aldırmak olarak bilinir. Genelde liposuction işlemi sonrası deride bollaşma olmasını önlemek amacıyla da germe işlemi yapılır. Fazla derinin çıkarıldığı işlemde bacağın iç kısmında bir doğru şeklinde iz kalır. Bu izler ön ve arkadan belli olmazlar, büyük bir görsel sıkıntı oluşturmazlar. Yine de izleri geçirebilecek tedaviler vardır.
Bacak germe işlemi yapılırken genel anestezi gerçekleştirilir. Bu yüzden hasta bir gün hastanede kalır. İşlem sonrasında sıvı birikmesini önleme amacıyla bacağa dren yerleştirilebilir. İşlem sonrasındaki bir aylık süreçte korse kullanılır.
Bacak Germe Riskleri ve Komplikasyonları
Bacak germe ameliyatı sonrası komplikasyonlar çok sık gelişmezler. Olası risklere karşı önlemler alınır. Fakat yine de oluşması muhtemel durumlar vardır.
Ameliyat sonrasında hijyene dikkat edilmezse enfeksiyon gelişebilir, hematom, nekroz, hipertropik yaralar oluşabilir. Bunları önlemek adına doktorun tavsiyelerine dikkat etmek gerekir. İşlem sonrasında kalan iz büyük ve rahatsız edici olabilir. Bu durumun önüne geçmek adına işlem sonrasında bir süre bacak hareketleri kısıtlanmalıdır.
İyileşme süresince doktor ile iletişimde kalmak, doktorun tavsiyelerine uymak riskleri azaltacaktır.
Bacak Germe İyileşme ve Etki Süresi
Bacak germe işlemi kalıcı bir operasyondur. Ameliyat sonrasındaki süreçte fazla kilo almak sorunu tekrar oluşturabilir. Kilo durumuna dikkat edildiği sürece etkisi de sürer. Bunun yanında yakın gelecekte gebelik durumu olacaksa kalıcılık açısından doğumdan sonra yaptırılması önerilir.
Bacak germe işlemlerinden sonra iyileşme süreci 6 haftada büyük oranda tamamlanır. İşlem sonrasında iki gün boyunca duş almamak gerekir. Korseyi doktorunuzun önerdiği süre boyunca kullanmak gerekir. İşlem sonrasında doktorun belirlediği süre boyunca bacak hareketleri kısıtlanmalıdır. Bu kısıtlama kalacak izlerin mümkün olduğunca az görünür olması için gereklidir. On günün sonunda büyük oranda normal hayata dönülebilir. Doktorunuz aksini belirtmedikçe beş ile altı haftanın sonunda spor aktivitelerine de dönmek mümkündür.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bacak germe işlemleri genel anestezi altında 2-4 saat sürer. Ameliyat öncesi ve sonrasında, en iyi sonucu elde etmek için hastanın dikkat etmesi gereken hususlar vardır:
- Ameliyattan bir süre önce sigarayı bırakmak faydalıdır.
- Kullanılan ilaçlar mutlaka doktorunuzla paylaşılmalıdır.
- Varsa alerjiler, mevcut hastalıklar hakkında doktorunuza bilgi verilmelidir.
- İşlem tamamlandıktan iki gün sonraya kadar duş alınmamalıdır.
- Doktorun önerdiği süre boyunca korse kullanılmalıdır.
- Özellikle işlem gören bölgenin hijyenine önem gösterilmelidir.
- Bacaklarda ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Doktorunuzun uygun gördüğü süre boyunca hareketler kısıtlanmalıdır.