Ben (Nevüs) Nedir? Nasıl Oluşur?
Ben (Nevüs) Nedir? Nasıl Oluşur?

Tıp dünyasında nevüs olarak da adlandırılan benler, doğuştan insan cildinde oluşabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabilmektedir. Vücudun her bölgesinde oluşma ihtimali bulunan nevüsler, beraberinde kötü bir görünüm oluşturduğu gibi zaman zaman farklı hastalıkların da habercisi olabilir. Bu sebeple çeşitli yöntemler aracılığıyla benlerin alınma işlemi yapılırken bir yandan da mutlaka vücutta incelemeler yapılması gerekir. Ben oluşumunun nedenleri ise şu şekilde tanımlanabilir;

  • Melanosit olarak adlandırılan cilt hücrelerinin kümeler halinde çoğalması,
  • Genetik olarak ben oluşumu,
  • Yaşlanma sonrası cildin yenilenmesinin zorlaşması,
  • Sürekli hormonal değişikliklerin yaşanması,
  • Çok fazla güneşlenmek,
  • Menopoz, hamilelik ve kanser.

Ayrıca yukarıda yer alan etkenlerin yanı sıra bireyin beslenme şekli, kullandığı ilaçlar ve aldığı tedavi uygulamaları da yine yan etki olarak ben oluşumunu tetikleyebilir.

Cilt üzerinde ortaya çıkan ve genellikle kahverengi ile siyah renkte olan benler, zararlı olmamasına rağmen estetik açıdan vücuda kötü bir görünüm kazandırır. Ayrıca ben oluşumu her ne kadar zararsız olarak görülse de bazıları kanser içerikli ya da kanser belirtileri arasında yer alabildiği için mutlaka oluşumu sonrasında bazı testlerin yapılması gerekir.

Ben Aldırma Tedavisi

Ben aldırma işlemi son dönemde gelişen imkanlar sayesinde birbirinden farklı yöntemlerle yapılabilir. Günümüzde en çok uygulanan ve bireyin durumuna bağlı olarak belirlenen ben aldırma tedavileri ise; lazerle ben aldırma, radyo frekans, elektrokoter (buharlaştırma) ve ben ameliyatı şeklindedir. Yapılan bu uygulamalar ise genellikle tek bir ben için 5 ile 10 dakika içerisinde tamamlanır, genel anesteziye gerek kalmadan lokal anestezi ile tedavi gerçekleştirilir.

Ben Aldırma Tedavisi
Ben Aldırma Tedavisi Çeşitleri
Ben Aldırma Tedavisi Çeşitleri
Ben Ameliyatı

Cerrahi yöntemler arasında yer alan ve uzun yıllardır uygulanan ben ameliyatı, ben çevresinde kesi yapılarak parçanın alınma işlemi şeklinde de tanımlanabilir.

Elektrokoter (Buharlaştırma)

Siğil tedavilerinde sıkça karşılaştığımız buharlaştırma yöntemi, ben aldırma işlemi sırasında da kullanılmakta ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Elektrokoter elektrik enerjisi sayesinde ısıya dönüşen sistem, beraberinde dokunduğu yerin erimesine yani buharlaşmasına yol açar. Benin üzerine uygulandıktan sonra cilt seviyesine gelinmesi halinde ise işlem başarıyla tamamlanmış olur. Cilt üzerinde bir süre kabuk oluştuktan sonra kısa süre içerisinde iyileşmektedir.

Radyo Frekans

Lazer benzeri uygulamalar arasında yer alan ve radyasyon ile alakası bulunmayan radyo frekans yöntemi kullanılabilmektedir. Elektrik enerjisi kullanılarak oluşturulan radyo dalgaları 15-20 adet dokunuşlar ile ufak ufak benin bulunduğu bölgeyi yok eder. Ayrıca uzman bir doktor tarafından uygulanması halinde ise operasyon sonrasında belli olmayacak kadar az bir iz kalmaktadır.

Lazerle Ben Aldırma

Tıp dünyasında özellikle 10 yıldır her alanda kullanılan ve tedavi yöntemlerine başka bir boyut katan lazer teknolojisi, ben alma işleminde de kullanılmakla birlikte sonuçları oldukça başarılıdır. Genellikle yüzeysel benlerde tercih edilse de benin durumuna bağlı olarak kabarık olanlarda da kullanılabilir. Yapılan lazer tedavisi sonrasında hem iyileşme süreci oldukça kısadır hem de iz kalma ihtimali oldukça düşüktür.

Ben Aldırma Tedavisi Çeşitleri
Op. Dr. Hakan Demirel
Ben Aldırma İşlemi Sonrası İz Kalır mı?

Genellikle yüz bölgesinde ben oluşması nedeniyle hastalar tarafından en çok merak edilen konu ben aldırma işlemi sonrasında iz kalıp kalmadığıdır. Gelişen tedavi yöntemleri sayesinde lazer ya da buharlaştırma yöntemi uygulandığında ufak lekeler oluşmakta ancak daha sonra ten rengine dönüşmektedir. Zaman zaman cerrahi operasyonlar sonrasında bir miktar iz kalsa bile hastanın operasyon sonrasındaki detaylara dikkat etmesi ve bakımını aksatmaması halinde iz oluşma ihtimali düşük olur.