Meme Dikleştirme Nedir?
Meme Dikleştirme Nedir?

Yaşlanmanın, gebelik ve emzirme gibi dönemlerin, kilo alıp vermenin etkisiyle memelerde sarkma ve dolgunluğunu kaybetme gibi problemler oluşabilir. Sarkık ve sönük görüntü sporla, sağlıklı beslenme ile geciktirilebilir ancak en nihayetinde operasyon kaçınılmazdır. Masaj uygulanması ve kremler sarkma konusunda etkisizdir. Memelerdeki sarkma sorunsalı meme dikleştirme ameliyatıyla çözülebilmektedir. Eğer memenin hacmi küçükse, hastanın isteği doğrultusunda meme büyütme ve dikleştirme operasyonları aynı seansta birlikte yapılabilmektedir. Meme dikleştirme, hasta açısından oldukça az ağrılı ve konforlu bir operasyondur. Başarılı sonuçlar verir. Kısa zamanda daha sıkılaşmış, dik, sağlıklı ve çekici bir görünüm sağlanır.

 

Sonuç olarak zaman içinde kimi etkenlerden ötürü meme dikliğini kaybedebilir ve sarkabilir. Bu problemi çözmek amacıyla uygulanan operasyona meme dikleştirme ameliyatı denir.

Meme Dikleştirme Kimlere Yapılır?

Meme dikleştirme operasyonları memedeki sarkık görüntüyü düzeltmek için uygulanır. Müdahale gerektirebilecek bazı durumları şöyle sıralayabiliriz:

  • Memede oluşan hafif düzeyli sarkmalar daha küçük izler bırakarak dikleştirilebilir.
  • Orta ve büyük ölçekli sarkmalarda nispeten daha fazla iz bırakılarak dikleştirme işlemi gerçekleştirilir. Bunlar meme alt çizgisini aşan sarkmalardır.
  • Meme üzerinde oluşabilen çatlaklar işlem görecek bölgedeyse giderilmiş olur.
  • Dikleştirme tek başına yeterli olmuyorsa meme büyütme veya küçültme operasyonlarıyla desteklenebilir.
  • Meme büyütme operasyonu ile elde edilen görüntü tek başına bu işlemle de gerçekleştirilebilir.

Meme dikleştirme ilerleyen yaşlarda tercih edilen bir işlemdir. 18 yaşından küçüklere uygulanmamakla birlikte yaş açısından üst sınır yoktur. Yara iyileşmesini kötü etkileyen rahatsızlıklara sahip olanlarda dikkatli olunmalıdır. Çeşitli sağlık sorunları operasyonun yapılmasını engel teşkil edebileceği için, doktorunuza muayene olurken, daha öncesinde geçirilmiş operasyon ve hastalıklar hakkında bilgi vermekten kaçınılmamalıdır.

Meme Dikleştirme Kimlere Yapılır?
Meme Dikleştirme Nasıl Yapılır?
Meme Dikleştirme Nasıl Yapılır?

Meme dikleştirme operasyonu sarkmanın durumuna göre farklı şekillerde planlanabilir. Sarkma hafif oranda gerçekleştiyse veya meme uçları meme alt çizgisinin altına kadar farklı düzeylerde sarktıysa ameliyat planlaması bu değişkenler hesaplanarak yapılır. Genelde birinci evredeki sarkmalarda meme başlarını çevreleyen koyu renkli kısımdan kesi açılır. Fazlalık oluşturan ve sarkan deri çıkarılır. İkinci evre sarkmalarda memenin koyu renkli kısmının çevresinden veya meme başından aşağıya doğru inen bir kesi açılır. Bu kesi yardımıyla fazla deri alınır. Üçüncü evre sarkmalarda kesi boyutları artar. Meme başından başlayıp meme altına uzanan yaklaşık 5 santimetrelik bir kesi açılır veya meme başından başlayan ters T’ye benzer kesi açılır. Fazla olan deriler buralardan alınır.

 

Meme dikleştirme ameliyatlarında hastaya genel anestezi uygulanır. Bu nedenle hasta operasyon sonrası en az bir geceyi hastanede geçirmelidir. Dren yerleştirilmesi gerekebilir, dren kullanıldıysa genellikle ertesi gün taburculuk öncesi çıkarılır.

Meme Dikleştirme Riskleri ve Komplikasyonları

Meme dikleştirme operasyonundan sonra şişlik ve morluklar oluşabilir. Bunlar bir iki hafta içinde azalmaya başlar. Operasyondan sonraki günlerde hafif ağrı görülebilir. Dikleştirmeyle beraber büyütme de yapıldıysa kol hareketleri ağrılı olabilmektedir ancak bunların hiçbiri hastanın hayat kalitesini düşürecek ölçüde değildir. Ameliyat sonrasında kan birikmesini ve ödem oluşmasını önlemek amacıyla dren kullanılabilir. Yara izlerinin iyileşme süreci kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu durumu hızlandırmak için doktorun verdiği ilaçları kullanmak, sağlıklı beslenmek, sigara içmemek faydalı olacaktır. Operasyon bölgesinin zarar görmemesi için, operasyon sonrası ilk haftalarda ağır aktivitelerden kaçınılmalıdır. 
Meme dikleştirme operasyonunda oluşabilecek tüm riskler için doktorunuz gerekli önlemleri alacaktır. İyileşme sürecinde hastanın dikkati ve bu önlemleri doktoru ile birlikte uygulaması elzemdir.

Meme (Göğüs) Dikleştirme
Meme Dikleştirme İyileşme ve Etki Süresi
Meme Dikleştirme İyileşme ve Etki Süresi

Hastanın meme dikleştirme operasyonu sonrası genellikle bir gün hastanede kalması yeterli olmaktadır. Operasyon sonrası en az iki gün bölgeye su değmemesi gerekmektedir. Birinci haftada hasta kontrole çağrıldığında pansumanlar değiştirilir. Operasyon sonrası 3-6 hafta tıbbi sütyen (sporcu sütyeni) kullanılması önerilir. Operasyon sonrasında doktorunuz kullanmanız gereken ilaçları reçete edecektir. Bu ilaçlar olası ağrılara kaşı ağrı kesici, enfeksiyon riskini önlemek adına antibiyotik ve yara izlerine yönelik ilaçlar olur. Bunları önerildiği şekilde düzenli kullanmak önemlidir. Meme dikleştirme işleminden genellikle beş gün sonra hasta iş hayatına dönebilir. Büyük ağrılar yaşanmaz fakat meme protezi ile birlikte yapılan bir işlemse kol hareketleri ağrıları tetikleyebilir. Bu durum geçicidir. Operasyon sonrasında morluklar ve şişlikler oluşabilir; işlemi takip eden haftalarda hızlıca iyileşir. Hastanın ağır spor yapması bir ay önerilmemektedir. Yara izleri kişinin cilt kalitesi ve yaşam tarzına göre farklılık gösterir. Sigara gibi alışkanlıklar yara iyileşmesini olumsuz etkiler.

 

Meme dikleştirme operasyonu kalıcıdır ancak büyük kilo değişimleri, gebelik gibi durumlar meme görüntüsünün bozulmasına yol açabilir. Bu nedenle operasyonun gebelik ve emzirme dönemleri geçtikten sonra tercih edilmesini önermekteyiz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Meme dikleştirme operasyonu öncesi ve sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken, iyileşme sürecini etkileyen hususlar şöyledir:

  • Operasyon öncesinde doktorunuz tarafından meme ultrasonu istenecektir.
  • Operasyondan en az 1 hafta önce sigarayı bırakmış olmak gerekir.
  • Kan sulandırıcı etkisi olan besinler ve ilaçlar alınmamalıdır.
  • Doktorunuza mevcut hastalıklar, sürekli kullanılan ilaçlar, geçirilmiş hastalıklar hakkında eksiksiz bilgi verilmelidir.
  • Operasyon sonrasında iki gün, işlem gören bölgeye su değmemesi gerekir.
  • Bandaj ve sargı ıslatılmamalı temiz tutulmalıdır.
  • İşlem sonrasında en az üç-altı hafta tıbbi sütyen (sporcu sütyeni) kullanılmalıdır.
  • Ağır sporlardan ve aktivitelerden bir ay kaçınılmalıdır.
  • Doktorunuzun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Op. Dr. Hakan Demirel