Vajinoplasti
Vajinoplasti

İnsanların ilk bakışta görebileceği yerler estetik denildiğinde ilk akla gelen yerler olsa da estetik kavramı daha büyük bir operasyon alanını ifade eder. Kadınlar için vajina bölgesi de bahsedilen bu estetik operasyonlar için ilk tercihlerden olmaktadır. Vajina estetiğinin arzu edilen seviyede olmaması kadınlara çeşitli sıkıntılar olarak geri döner. Bu sıkıntıların başında da psikolojik olarak kötü olma durumu gelir. Bu duruma düşmemek için kadınlar vajina estetiklerine oldukça dikkat etmektedir. Vajinanın estetiğini sağlayan unsurların başında da darlık – genişlik olgusu gelir. Çeşitli sebeplere bağlı olarak vajina zamanla genişleyerek elastikiyetini kaybeder. Böyle bir durumun ortaya çıkması hem kadına hem de partnerine oldukça büyük cinsel sorunlar olarak geri döner. Vajinanın darlaştırılması operasyonuna vajinoplasti adı verilir. Bu operasyonla birlikte vajinanın sarkmasına, genişlemesine sebep olan kas dokularına müdahale edilerek estetik operasyon gerçekleştirilir.

Vajinoplasti Nedir ve Nasıl Yapılır?

Vajinoplasti, çeşitli sebeplere bağlı olarak genişleyen ve elastikiyetini kaybeden vajinanın cerrahi yöntemler kullanılarak darlaştırılması operasyonuna verilen isimdir. Vajinanın genişlemesine sebep olan faktörler oldukça fazladır. Sık görülenleri sıralamak gerekirse:

  • Kişinin normal doğum yapması. Her normal doğum, vajinanın elastikiyeti üzerinde olumsuz etki yapar. Yani bir çocuğa sahip bir kadın ile birden fazla çocuğa sahip başka bir kadın arasındaki vajina açısından genişlik farkı oldukça fazladır.
  • Yaşın ilerlemesiyle birlikte vajina dokularında gevşemenin meydana gelmesi.
  • Genetik miras da vajinanın genişlemesinde önemli etmenlerden bir tanesidir.
  • Aşırı kilo alımı, vajinanın kas dokularında gevşemenin meydana gelmesini ve doğal olarak vajinanın genişlemesini sağlar.
  • Dramatik kilo kaybı da aşırı kilo alınması gibi kas dokularının gevşemesine ve vajinanın genişlemesine sebep olur.
  • Menopoz da vajina genişlemesinin en önemli sebepleri arasında yer alır.

Bu sebeplerden ötürü vajinanın genişlemesi durumunda hasta üzerinde oldukça olumsuz sayılabilecek etkiler oluşur. Hastanın cinsel yaşamında genişlemeye bağlı olarak haz düşmesi; cinsel ilişki esnasında vajinadan ses çıkması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Vajinoplasti ameliyatları genel anestezi altında uygulanır. Operasyonda sarkan kas dokularının bir kısmı cerrahi yöntemler kullanılarak çıkartılır. Çıkartılan kısım vajinanın arka duvarında yer alır. Genişlemeye sebep olan kaslar çeşitli yöntemlerle takviye edilerek daraltılır. Kesilen dokular kendiliğinden eriyen dikişlerle dikilerek operasyon tamamlanır. Dikişler zamanla kendiliğinden kaybolduğundan dolayı sonrasında alınmalarına gerek yoktur. Eğer labioplasti gibi operasyonlarla kombine edilmez ise vajinoplasti ameliyatlarının süresi bir saati geçmez. Ama genel bir vajina estetiği için genelde diğer operasyonlarla kombine edilerek uygulanır.

Vajinoplasti Nedir ve Nasıl Yapılır?
Vajinoplasti Operasyonu Kimlere Yapılır?
Vajinoplasti Operasyonu Kimlere Yapılır?

Genetik ve diğer çeşitli faktörlerden dolayı vajinasında genişleme olan herkese vajinoplasti operasyonu yapılabilir. Operasyonun yapılması için yeter şart kişinin vajinasının genişliğinden rahatsız olmasıdır. Geniş bir vajina hem kadının hem de partnerinin sosyal hayatında oldukça olumsuz etkilere sahip olduğundan dolayı acil müdahale edilmesi gereken estetik problemler arasında yer alır. Genişlemenin en büyük sebebi normal doğum olduğundan dolayı bakire olanlarda vajina genişlemesinin görülmesi olası değil denebilecek kadar azdır. Ancak operasyonla müdahale edilen bölge zarın arkasında kaldığından dolayı bakire olanlara bu operasyon gerçekleştirilememektedir. Gerçekleştirilebilmesi için hastanın izin vermesi gerekir. Ayrıca genel olarak vajinoplasti operasyonlarının uygulandığı hastalar ileri yaşta sayılabilecek hastalar olmasına rağmen yirmili ya da otuzlu yaşlarda da bu operasyonun yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Vajinoplasti Operasyonu Sonrasında Oluşması Muhtemel Risk ve Komplikasyonlar

Vajinoplasti ameliyatı oldukça kolay ve sık uygulama imkânı bulabilen estetik operasyonlardan bir tanesidir. Sık uygulama imkânı bulunuyor olmasından dolayı estetik cerrahların bu konuda oldukça deneyimli olduklarını söylemek mümkündür. Ayrıca operasyon tamamen estetik kaygılar güdülerek yapıldığından dolayı hazırlık süreci oldukça uzun tutulabilmektedir. İyi hazırlanılan operasyonlardan sonra risk ve komplikasyon oluşma ihtimali oldukça düşmektedir. Yine de her cerrahi operasyonda olduğu gibi çeşitli riskler bulunur. Bu risklerin başında kanama, enfeksiyon ve yara izi oluşumu gelir. Aşırı ve durmayan kanama oluşması halinde yapılması gereken şey doktora başvurmaktır. Enfeksiyon riskinin ortaya çıkması halinde ise antibiyotikler yardımıyla kolayca bu durum çözülebilmektedir. Ayrıca lekeleme, ağrı şişme gibi olağan durumlar gözlenebilir. Ağrı için ağrı kesiciler, şişlik için ise buz uygulaması tavsiye edilir. Bunların dışında ağır sayılabilecek risk ve komplikasyon bulunmamaktadır.

Op. Dr. Hakan Demirel
Vajinoplasti Ameliyatından Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vajinoplasti Ameliyatından Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vajinoplasti ameliyatı oldukça kolay bir operasyon olsa da öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta bulunur. Bunlara azami dikkat gösterilmesi hem başarılı bir operasyon hem de ideal bir vajina görünümü için oldukça önemlidir. Dikkat edilmesi gereken noktaları maddelemek gerekir ise:

  • Operasyondan önce vajina hijyenine oldukça önem verilmeli.
  • Kanı akışkan hale getirebilecek gıdalardan ve ilaçlardan uzak durulmalı. Kullanılan ilaçlar cerrahla paylaşılarak onun tavsiyelerine göre ilaçların dozu ayarlanmalı. Ayrıca o güne kadar geçirilen hastalıkların ve operasyonların tam olarak anlatılması gerekir.
  • Operasyondan sonra hasta üçüncü günden itibaren sosyal yaşamına dönebilir. Bu süreç içerisinde duş alması tavsiye edilmez.
  • Onuncu güne kadar hasta ayakta duş almalıdır. Vajinaya su teması minimumda tutulmalıdır.
  • Bir – bir buçuk ay kadar cinsel ilişkiye girilmesi ve tampon gibi doğrudan vajina ile temas eden aparatlardan kaçınılması gerekir.